Comanda

Psoriazisul in timpul sarcinii

 

Schimbarile hormonale au un anumit impact asupra psoriazisului?

images (40).jpgAu fost facute doar cateva studii ce au incercat sa stabileasca o legatura intre fluctuatiile hormonale si psoriazis. Cu toate acestea, multe femei spun ca psoriazisul lor se imbunatateste in timpul sarcinii si devine usor mai rau in timpul menopauzei. Specialistii spun ca schimbarile psoriazisului in diferite etape ale vieții reproductive a femeii pot fi explicate de fluctuatiile hormonale, dar acestea ar putea fi, de asemenea, din cauza altor factori care nu au fost inca identificati.
Psoriazisul este o afectiune cronica a pielii care implica factori genetici, imunologici și de mediu. Schimbarile hormonale pe tot parcursul vietii unei femei ar putea influenta, de asemenea, starea, fie prin declansarea unor noi rani sau invers, prin imbunatatirea leziunilor. Cele mai multe femei observa ca psoriazisul lor se imbunatateste in timp ce acestea sunt gravide si se agraveaza dupa nastere. Conditiile bolii tind sa se inrautateasca in timpul menopauzei, care este, de asemenea, o perioada in care psoriazisul tinde sa apara pentru prima oara.
Desi unele studii stiintifice au incercat sa stabileasca legatura dintre fluctuatiile hormonale si psoriazis, nu stim exact ce mecanisme hormonale declanseaza boala si afecteaza oarecum cursul acesteia. Se crede ca nu fluctuatiile hormonale sunt factorii implicati in aparitia si exploziile ulterioare de psoriazis. Potrivit unor specialisti, faptul ca psoriazisul apare adesea la inceputul adolescentei nu inseamna neaparat ca hormonii sunt singura cauza.
Desi unele femei spun ca psoriazisul lor variaza in functie de ciclul lor menstrual, nici un studiu nu a dovedit inca ipoteza ca nivelurile fluctuante de hormoni in timpul ciclului unei femei influenteaza eruptiile de psoriazis. De asemenea, niciun studiu nu a demonstrat in mod clar efectul pozitiv sau negativ al pilulelor contraceptive.

images (41).jpgPsoriazisul in timpul sarcinii?

Psoriazisul nu este neaparat o bariera pentru sarcina. Multi oameni care au psoriazis se tem de a transmite boala mai departe copiilor lor.Intrucat psoriazisul nu este o boala contagioasă, nu există riscul de a o transmite mai departe la un copil prin mangaieri sau alaptare. Cu toate acestea, exista o predispozitie genetică spre psoriazis.
Conform cercetarilor, exista un risc de 8% până la 15%  de a transmite boala, atunci cand unul dintre parinti are psoriazis si un risc de 50% până la 60% atunci cand ambii parteneri sunt afectati.
Femeile cu psoriazis de multe ori isi fac griji despre ideea de a deveni insarcinate. Ele se intreaba daca copilul lor se va dezvolta intr-un mod normal. Tratamentul femeilor gravide este problematic, mai ales daca au psoriazis sever.
Acestea sunt nevoite sa stopeze administrarea celor mai multe medicamente topice, deoarece acestea pot cauza anomalii congenitale. Femeile ar trebui sa-si anunte dermatologul din timp, daca planifica sa devina insarcinate. Medicul dermatolog va putea astfel sa evalueze daca tratamentul poate fi continuat in timpul sarcinii sau poate prescrie un medicament nou, daca este necesar.
Femeile care sufera de artrita psoriazica simt uneori o durere mai mare, din cauza cresterii in greutate cauzata de sarcina.
Cert este ca mai multi factori duc la imbunatatirea leziunilor psoriazice la femeile gravide. Imbunatatirea este, probabil, in primul rand cauzata de nivelul crescut de cortizol, acest hormon fiind secretat de catre ambele glande suprarenale ale mamei si fatului. Cu toate acestea, cel mai probabil sunt alte substante ce cauzeaza imbunatatirea psoriazisului.
            In anumite cazuri (mai putin de o femeie din patru), psoriazisul se agraveaza in timpul sarcinii. Inca o data, motivele pentru aceasta exacerbare nu sunt cunoscute, dar se crede ca cauza o reprezinta modificarile metabolismului hormonal, care sunt, probabil, asociate cu factori de stres.
Unele femei au primele lor aparitii de psoriazis in timpul sarcinii.

images (43).jpgImpetigo herpetiformis este o forma de psoriazis pustular generalizat care apare de obicei in timpul sarcinii.
Aceasta este o forma extrem de severa de psoriazis, dar, din fericire, foarte rara. Apare cel mai frecvent in ultimul trimestru sau in perioada imediata de dupa nastere. O treime din femeile care sufera de impetigo herpetiformis sufera/au suferit de psoriazis sau au mostenit boala genetic.
Este demonstrat ca factorii hormonali si / sau o perturbare a metabolismului vitaminei D in timpul sarcinii poate determina eruptiile de psoriazis pustular.
Eruptia incepe adesea in cutele pielii. Placi rosii, care uneori provoaca mancarime, sunt raspandite simetric pe abdomen si in regiunea inghinala. Membranele mucoase sunt uneori implicate. Pustulele apar in jurul marginilor leziunilor. Impetigo herpetiformis este insotit de inrautatirea starii generale a sanatatii pacientului. Printre alte simptome, se includ greata, febra si tulburările mentale. Corticosteroizii sunt de multe ori ineficienti si din aceasta cauza antibioticele sunt utilizate cel mai frecvent. Aceasta stare grava are, de asemenea, consecinte pentru fat, deoarece duce la avort spontan intr-un caz din doua.
Psoriazisul pustular, de obicei, dispare dupa ce copilul se naște. In 82% din cazuri acesta afecteaza femeile care sunt gravide pentru prima data. Cu toate acestea, exista un risc de reincepere in timpul sarcinei ulterioare.
In primele trei luni dupa nastere, majoritatea femeilor cu psoriazis traiesc erupții reinnoite, inclusiv si cei care au observat o imbunatatire a bolii in timpul sarcinii. Rezultatele variaza de la un studiu la altul.
Unele studii afirma faptul ca aproape 88% dintre femei raporteaza o revenire a bolii in primele patru luni dupa nastere.

Tratamentele in timpul sarcinii?
Nu sunt multe medicamente disponibile pentru a trata femeile gravide, deoarece cele mai multe medicamente antipsoriazice sunt toxice pentru fat. Uneori psoriazisul se imbunatatete in mod spontan in timpul sarcinii, ceea ce inseamna ca medicamentatia poate fi redusa.
De asemenea, este important sa se aiba grija de piele in timpul sarcinii, astfel incat sa nu se usuce.
Tratamentele topice
Cele mai multe tratamente topice trebuie sa fie intrerupte pe durata sarcinii, astfel dermatologii tind sa prescrie tratamente topice locale, pentru leziunile psoriazice existente.
Cu toate acestea, medicamente destinate folosirii externe nu sunt lipsite de efecte secundare, deoarece acestea sunt absorbite de catre organism. Unele ar trebui sa fie complet evitate in timpul sarcinii, deoarece acestea sunt potential teratogenice. In afara de emoliente care nu prezinta nici un pericol pentru mama si copil, aceste tratamente ar trebui sa se aplice doar pe zonele limitate ale pielii.

 

Tratamentele topice ce trebuiesc evitate


Derivatii vitaminei A pentru utilizarea locala: acestia ar trebui să fie evitati din cauza efectului lor teratogen.

Derivatii vitaminei D: acestea pot fi utilizati in cantitati mici, in domenii foarte specifice.

Tratamente locale posibile:
Emoliente: cremele linistitoare si hidratante pot fi utilizate fara a suporta nici un risc.
Corticosteroizii (cortizon): dermatologi prescriu uneori corticosteroizi in cantitati mici pentru a fi utilizate în zone foarte limitate. Acestia pot creste riscul aparitiei vergeturilor, asa ca nu ar trebui sa se aplice pe anumite parti ale corpului, cum ar fi sanii, abdomenul si soldurile.
Exfoliantii cum ar fi ureea si acidul salicilic: aceste tratamente pot fi folosite, daca aplicarea acestora este limitata la mici zone ale pielii.

Tratamentele sistemice

            Tratamente sistemice au, de obicei, efecte teratogene, ceea ce inseamna ca acestea pot duce la deformari grave ale fatului in curs de dezvoltare. Aceste riscuri sunt foarte mari atunci cand medicamentul este administrat in timpul primului trimestru de sarcina. In consecinta, medicamentele administrate oral ar trebui oprite in timpul sarcinii.

Tratamentele sistemice ce trebuiesc evitate

            Derivati ai vitaminei A: acestia pot duce la anomalii congenitale grave si avort spontan, in unele cazuri. Femeile care folosesc aceste tratamente trebuie să utilizeze metode contraceptive eficace. Pacientii trebuie sa astepte, de asemenea, cateva luni dupa intreruperea tratamentului inainte de planificarea unei sarcini, astfel incat nici o urma de medicamente sa nu ramana in organism.

Alaptatul?

Femeile, inclusiv cele ce au avut de suferit din partea psoriazisului in timpul sarcinii si / sau dupa nastere, nu trebuie sa ezite sa alapteze.
Femeile care primesc un tratament sistemic sau un tratament local, pe zone extinse ale pielii trebuie sa evite alaptarea, deoarece aceste tratamente pot fi absorbite in laptele matern si pot fi transmise copilului.

 

 

 

Comanda