Comanda

Psoriazisul unghiilor

 

images (39).jpgPsoriazisul poate afecta atat unghiile de la degetele mainilor, cat si unghiile degetelor de la picioare. Procentul celor cu psoriazis la unghii in randul persoanelor cu psoriazis este considerat a fi de 50%. In cazul artritei psoriazice procentajul ar putea creste pana la 80%. Pentru un motiv necunoscut unghiilor de la maini le sunt mai speficife cazurile de psoriazis, decat celor de la picioare.

Ce este psoriazisul unghiilor?
Unghiile sunt o parte a pielii, deci nu este surprinzator faptul ca o boala de piele, cum ar fi psoriazisul poate afecta unghiile. Nimeni nu stie de ce in unele cazuri unghiile sunt afectate, iar in altele nu. Persoanelor ce au psoriazisul unghiilor le sunt  specifice corodarea și ridicare unghiilor. Onicoliza, hiperkeratoza subunguala si hemoragiile sunt cauzate de  disfunctiile patului unghial.
Unghiile sunt inerte, fiind compuse din celule moarte ale piele, astfel tratamentul trebuie sa fie indreptat catre unghie sau pat unghial. Severitatea implicarii unghiilor nu este aceeasi ca severitatea psoriazisului pe alta parte a corpului. Rareori, unghiile pot fi singura parte afectata a corpuui. Mai mult, de obicei, in cazul in care unghiile sunt implicate, vor exista zone de psoriazis si pe alte parti de pe corp. Puteti insa capata psoriazis sever al unghiilor, avand doar o parte minuscula afectata de psoriazis pe corp.

O serie de modificari pot aparea in psoriazisul unghiilor, iar acestea sunt cele mai frecvente:
download (16).jpgAdanciturile unghiilor - pe suprafata unghiei se dezvolta niste gropi mici ca pe suprafata unui degetar. Numarul gropilor este variabil de la unu pana la zeci.
Onicoliza – in acest caz unghia se desprinde de baza patului unghial si o lacuna se dezvolta sub unghie. Cand incepe, se observa doar niste pete albe sau galbui in varful unghiilor, pentru ca mai apoi sa se extinda pana la cuticula. Astfel, golul dintre unghie si loja unghiulara poate deveni colonizat de o sumedenie de bacterii, cum ar fi Pseudomonas, care pot produce apoi un pigment negru. Unghiile se pot infecta si decolora, facand astfel posibila o alarmanta confuzie dintre psoriazisul unghiilor si melanoma unghiulara.
hiperkeratoza subunguala – acesta este cazul in care se dezvolta o acumulare de material albicios sub unghie. Unghiile devin ridicate si pot deveni moi si sensibile, mai ales atunci cand se apasa pe suprafata unghiei. Acest lucru poate fi deosebit de suparator pentru unghiile de la degetele picioarelor, acestea fiind presate de incaltaminte, creandu-se un disconfort considerabil.
Decolorarea - acest lucru poate fi vazut ca o colorare neobisnuita a unghiilor, cum ar fi intr-o culoare galben-bruna.
Onychomycosis - este o infectie fungica, care poate duce la ingrosarea unghiilor. Aceasta infectie ar putea fi prezenta alaturi de psoriazisul unghiilor si poate fi confundata in diagnostic. Daca acest lucru este prezent si diagnosticat corect, poate fi tratat cu medicamente anti-fungice. Se estimeaza ca aproximativ 35% dintre persoanele care au psoriazisul unghiilor pot avea, de asemenea, o infectie fungica care ar putea provoca sau agrava psoriazisul lor. Tratarea ciupercii sau a infectiei fungice nu poate avea nici un efect asupra psoriazisului unghiilor.

Cum putem actiona?
Psoriazisul unghiilor este, probabil, cea mai dificila forma de tratat. In trecut, un numar mare de tratamente au fost incercate, dintre care niciunul nu au dat rezultate deosebit de bune.
Acestea includ:
Injectiile cu steroizi sub unghie - aceste sunt extrem de dureroase si, in general, nu functioneaza.
Eliminarea unghiei - unghiile pot fi indepartate destul de usor, folosind o concentratie mare de uree aplicate in ocluzie de polietilena pe unghie. Unghia devine gelatinoasa si poate fi desprinsa. Unghiile pot fi, de asemenea, indepartate chirurgical sau eliminate prin terapia cu raze X. In general, unghiile tind sa creasca din nou .
Frecarea steroizilor topici in cuticula – loja unghiulara este sub cuticula si prin masarea cremelor cu steroizi in unghie se pot aduce imbunatatiri in psoriazisul unghiilor. Exista riscul ca cuticula sa se poate subtia si ca venele subtiri sa poata iesi la suprafata.

Sfaturi generale pentru ingrijirea unghiilor:
• Strategia de baza pentru ambele maini si picioare este de a mentine unghiile scurte.
images (42).jpg            Incercati sa le taiati inapoi la punctul de fixare ferma si fixati-le in jos cu o pila de unghii.
• incercati sa protejati unghiile de deteriorare, deoarece acest lucru poate agrava problema.
Luati in considerare purtarea de manusi pentru a proteja unghiile ori de cate ori faceti ceva care le-ar putea deteriora.
• Aplicarea cremelor hidratante in unghii si cuticule sau inmuierea acestora in uleiuri emoliente poate ajuta.
• Daca unghiile tale sunt fara samburi, dar mai ales intacte, intaritorii de unghii sau unghiile artificiale pot imbunatati aspectul lor.
Este o masură de precautie ce prevede excluderea oricarei posibile reactii cauzata de sensibilitatea la adezivi si produse chimice.
• Trebuie sa taiati unghiile picioarelor direct dupa deget, lucru ce previne incarnarea acestora.
Acest lucru permite si purtatul confortabil al pantofilor, creandu-se spatiu pentru degetele de la picioare, evitand orice frecare ce poate cauza ingrosarea unghiei. Un alt beneficiu ar putea fi obtinut din cumpararea incaltamintei cu o marime mai mare decat cea pe care o aveti.

 

 

Comanda