Comanda

Generalităţi

 

           

 

 

 

 

Psoriazisul este o boală dermatologică cronică care determină o creştere rapidă exagerată a celulelor pielii, având ca rezultat apariţia unor insule tegumentare îngroşate (hipercheratozice), albicioase. Aceste leziuni pot varia ca dimensiuni şi au o localizare preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mâinilor, picioarelor şi regiunii sacrale (partea inferioară a spatelui). Psoriazisul este mai frecvent în rândul adulţilor, dar poate apărea şi în rândul copiilor şi adolescenţilor.


În mod normal, celulele tegumentului cresc şi se maturează gradat, pe parcursul unui ciclu de 28 de zile (turn-over celular), urmând ca apoi să fie înlocuite de alte celule tinere. Celulele îmbătrânite din straturile superficiale a pielii sunt înlocuite treptat cu alte celule noi din straturile profunde. Celulele straturilor superficiale mor şi se desprind treptat odată cu desfăşurarea activităţilor zilnice (baie, purtarea hainelor). În psoriazis, celulele nu se maturează suficient, însă migrează rapid spre straturile superficiale ale pielii (în 3-6 zile) şi formează la acest nivel leziuni caracteristice bolii (plăcile hipercheratozice).


Nu se cunoaşte cauza exactă a psoriazisului. Poate fi afectată orice persoană independent de vârstă. Incidenţa maladiei este de 1-3 la sută în rândul populaţiei ţării. Aproximativ o treime dintre persoanele cu psoriazis au cel puţin un membru al familiei (rude de sânge) cu această boală. Dar nu este o legitate faptul că părinţii cu psoriazis vor avea copii bolnavi de aceeaşi maladie (boala se poate manifesta şi peste 3-4 generaţii). Psoriazisul nu este o boală infecto-contagioasă, astfel că nu poate fi transmisă de la o persoană la alta.
Simptomele bolii

Există 2 forme majore de psoriaz: vulgar (obişnuit) şi exudativ (forme grave de psoriazis).

Psoriazisul exudativ include 3 nozologii:
- Eritrodermic (cu afectarea întregului tegument);
- Pustulos (pe lângă leziunile întâlnite în psoriazisul obişnuit apar şi pustule ce conţin puroi);
- Artropatic (cu afectarea articulaţiilor).


            Simptomele cel mai frecvent întâlnite în psoriazis sunt următoarele:
- zone tegumentare roşii, reliefate (plăci cutanate) care prezintă cruste lucioase la suprafaţă. Plăcile cutanate pot avea diferite localizări, dar cel mai frecvent sunt regăsite la nivelul coatelor, genunchilor, pielii capului, mâinilor, picioarelor. Aproximativ 90 la sută dintre persoanele cu psoriazis au leziuni cutanate de acest fel:
- cruste subţiri sau îngroşate cu localizare la nivelul pielii capului;
- prurit (mâncărime), în special în fazele acutizate ale bolii, la nivelul leziunilor;
- modificări ale unghiilor sunt regăsite la aproximativ 50 % dintre pacienţii cu psoriazis.

Dintre acestea amintim: pete mici unghiale şi periunghiale, îngălbenirea unghiilor de la picioare şi rareori a unghiilor de la mână.
Psoriazisul poate avea şi un caracter sezonier. Există o formă de iarnă (80 % din cazuri), care se manifestă în anotimpul rece, şi cea de-a doua formă – de vară – ce apare la persoane cu fotosensibilitate ridicată (lumina soarelui le provoacă arsuri şi disconfort la nivelul pielii).

 

 

 

Comanda